[ Home ]  
   
 
De MotorKaravaan
DE LANGSTE WEG
MEER INFO

Reisgenoten 2008
Reisgenoten 2010


Meer Info

Dagboek 2008
Dagboek 2010

De Langste
Vaak hoor je dat een waterval, een brug, een pas of een berg de hoogste is; een rivier of een boulevard, de breedste; een rivier, weg of iets anders de langste; etcetera.

Voorbeelden hiervoor zijn de Niagara en Victoria watervallen en Foz de Iquazu; Mount Everest, de K2 en de Mont Blanc; De Donau en de Amazone; De Panamericana Highway, De Nullabor.

Alhoewel de Panamerican Highway langer dan 15000km is en we de exacte lengte van de langste weg in Rusland niet weten, weten we wel dat de Panamerican Highway in een groot deel van Colombia en Panama onderbroken is en daarom zijn titel niet waar kan maken. We denken dan ook dat we met gerust hart kunnen stellen dat de weg van St. Petersburg naar Vladivostok
"De Langste Weg in het grootste Land ter Wereld" is.

 


Een stukje geschiedenis
Vooral in de vorige eeuw, toen Rusland deel uitmaakte van de Sovjet Unie, waren autowegen in Siberie en het verre oosten van ondergeschikt belang. Het was het domein van de spoorwegen. Kilometers ijzeren railzen lagen er en de meest afgelegen dorpen en steden werden en worden nog steeds per trein bevoorraad.

Met de komst van de betaalbare auto en een groeiende welstand werden er steeds meer wegen gebouwd, maar niet in Siberie en zeker niet aan de grens met China en Mongolie. Ondanks dat de Sovjet Unie en China "broeders in idelogie" (het communisme) waren, waren ze dat niet op sociaal vlak. Een aantal grensoorlogen zorgden ervoor dat vooral het gebied ten oosten van Ulan Ude tot aan Blagoveshensk lange tijd een militair en daardoor verboden gebied was.

Maar de tijden veranderen en zo ook de betrekkingen tussen landen onderling. De Sovjet Unie viel uiteen en Rusland ontpopt zich als een geduchte medespeler in de wereld. Prestige en economisch belang zorgden ervoor dat 'Moskou' steeds meer aandacht heeft voor het verre oosten. De wirwar van modderpaden en niet afgemaakte bruggen moesten een geheel gaan vormen; de Trans Siberische route zou ook voor motorvoertuigen begaanbaar gemaakt worden.

Putin beval dat de weg in 2008 klaar moet zijn. En wij gaan hem rijden.


De Reis
We starten in St. Petersburg en gaan grofweg via Yekatarinaburg (waar de laatste Tsaar werd vermoord) naar Novosibirsk (een mengelmoes van nieuwe en oude Sovjet stijlen) en Irkutsk. We gaan naar het prachtige Baikalmeer (werelds grootste zoetwaterbassin) en door naar Ulan Ude, dat niet ver van de Mongoolse grens ligt. Hier staat de grootste kop die ooit van Lenin is gemaakt en in het Guinness book of Records staat.

Ondanks dat in het hele gebied Russisch gesproken wordt, zullen we merken dat we door vele streken (Bashkortostan, Buriatia, Tartarestan) komen met hun eigen talen en dat de mensen verder naar het oosten een minder Kaukasisch en meer Aziatisch uiterlijk hebben.

Via de stad Chita rijden we de vroegere verboden zone in. Er zal nog druk aan de weg gewerkt worden, want in Rusland zijn de wegen nooit klaar. Reken niet op prachtig asfalt, zeker niet vanaf Chita. Nee, de wegen zijn onverhard maar het is geen zandpiste. De uitgestrektheid van Siberie zal vooral hier steeds meer zicht- en voelbaar worden. Hier begint ook het vroeger bijna onbegaanbare gedeelte, waarbij we vele rivieren zullen oversteken. Er zijn geen steden meer maar nog slechts dorpen die hoofdzakelijk bestaan van de Trans Siberische spoorlijn die hier paralel aan de weg loopt.

Via Chernochevsk rijden we richting Skovorodino, Shimanovsk, Blagoveshensk. Hier is China een rivierbreedte van ons verwijderd. Vanaf Khabarovsk rijden we dan naar Vladivostok, een stad waar de vrije Russische handelsgeest vooral zichtbaar is door het totaal ontbreken van Lada's en andere Russische auto's. Hier zie je alleen Japanse auto's rondrijden die letterlijk dagelijks met scheepsladingen de haven in komen varen vanuit "buurland" Japan.

Vladivostok was ooit een gevreesde en verboden stad. Hier ligt nog steeds de Russische pacific vloot. Nu kun je de oorlogsbodems zien liggen. Vladivostok is niet het einde van de reis want die ligt in Moskou. De motoren gaan op de trein samen met een van de begeleiders van Ride-on MotorTours. De anderen vliegen terug naar Moskou. De trein doet er 6 dagen over en dus is er nog tijd om Moskou te bekijken. Vanaf Moskou rijden we in vijf dagen, door Wit Rusland, naar huis.
 

 

 

 





 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijzigingen voorbehouden
Zoals dat hoort op zo'n lange reis stellen we onze reisdoelen samen, leggen een rode draad over de wereldbol, maar willen geen slaaf van de plannen worden.
Hoe verder we naar het Oosten komen, hoe minder wegen en mogelijkheden er zijn. Maar toch, je weet het nooit en vaak is het onbekende de welkome factor op reis.

 

 


 

 






 






















 

 

           
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de disclaimer