Verslag 19 - 30/12/2003

Babuskin op de weg naar Ulan Ude

Click for large image! We zijn laat vertrokken vanmorgen. Pasha heeft nog een brief voor ons geschreven in het Russisch waarin staat wie we zijn, wat we doen en waarin we vragen om hulp bij het vinden van een slaapplaats of benzine. Het is mooi weer en in de zon, bij zo'n 16 graden onder nul is niet echt koud. "In Babushkin is een gastinitsa," had Nadia van Trans-Sputnik ons verzekerd. Met die wetenschap kunnen we zelfs in het donker aankomen, denken we als het laat begint te worden.

Bij de politiepost mogen we doorrijden. Even verderop is een eettentje, dat hier 'stolobaja' of ook wel gewoon 'kafe' heet. "Geen gastinitsa in Babuskin," krijg ik te horen. We besluiten er wat te eten en misschien mogen we hier dan wel slapen, denken we, maar dan komen we erachter dat deze tent 24 uur open is. Bovendien zijn de bezoekers vooral jong en dronken en daar hebben we dus weinig aan. We gaan een poging bij de politiepost wagen.

We wijzen op onze brief aan dat we om hulp vragen bij het zoeken naar een slaapplaats. Er wordt overlegd. "Hoeft geen hotel te zijn? Gewoon een bed?" begrijpen we uit het antwoord dat we krijgen en we haasten ons om in te stemmen.
Terwijl we met onze gekoppelde motoren achter de politieauto aanrijden bedenk ik me dat dit in Nederland absoluut onmogelijk zou zijn. Zowel de combinatie van solo en zijspan zal illegaal zijn en ik denk niet dat er een korps is dat een paar reizigers in hun eigen appartement (als ze dat al hebben) een nacht laat slapen.

In het appartement is een feestje aan de gang. "We vieren de jaarwisseling," legt Slawa uit. Na ons opgefrist te hebben schuiven we aan de tafel aan. Veel Russische vrouwen heten Olga, Nadia, Tanya en Natasha en daarvan zijn er hier ook een aantal. Mannen heten vaak Sasha (Alexander), Dima (Dimitri), Sergej enz. Allemaal zijn het jonge politieagenten en Sergej vindt dat hij wel een hele goede is. Eigenlijk zouden ze allemaal mafiabazen willen zijn. Omdat die wens bijna niet vervulbaar is hebben ze voor de andere kant gekozen.

Slawa, die al aardig dronken aan het worden is, schenkt wodka in. Robert, you must drink! Rob voelt zijn half lege maag en we verzinnen dat we gewend zijn altijd eerst eten voordat we drinken. Gelukkig is daarvan genoeg aanwezig en we proeven van de ham en de kip en eten mandarijnen. Ook is er nieuwjaarstaart, met knalroze suikerlaag erover. Rob spreekt met Slawa af dat hij er eentje mee zal drinken, maar het daarna bij cola en thee houdt. Salwa stemt in maar blijft toch de hele verdere avond aandringen. Ik vertel de meiden dat het wel heel ouderwets is om het ene na het andere glas achterover te gooien. Even breng ik de meiden van hun stuk. "Wij drinken altijd kleine beetjes en halve glaasjes," maak ik ze wijs.

OneStat