Click for large image! Click for large image!

De Wereld op een Kindertekening

In 1991 besloten we een wereldreis te maken. De voorbereiding duurde vijf jaar. Tijdens deze vijf jaar bekroop ons het gevoel dat we niet alleen wilden reizen om te reizen en te absorberen wat de wereld ons te bieden had. We wilden er iets mee doen; iets teruggeven; iets van onze reis met die wereld delen. We gingen bij een basisschool op bezoek en spraken met de kinderen en zo werd ons project geboren. De kinderen maakten tekeningen voor andere kinderen in andere delen van de wereld en de tekeningen gingen met ons mee op reis.

De Wereld op een Kindertekening heeft zich gedurende die vijf jaar dat we onderweg waren tot een volwaardig project ontwikkeld: We richten tentoonstellingen in van kindertekeningen, voeren gesprekken met de kinderen over hoe die wereld er nu eigenlijk uitziet en hoe andere kinderen leven en de kinderen vertellen in hun tekeningen over zichzelf en hun land en voegen daar een groet en een glimlach aan toe, in de hoop dat hun tekening ver weg goed ontvangen wordt.

We hebben in meer dan 50 landen tekeningen uitgewisseld en omdat we nog steeds tekeningen hebben die gemaakt werden om uitgewisseld te worden (en omdat het zo leuk is), nemen we ook nu het project weer mee naar Siberië.

Bezoek aan groep 8 van de Rozengaardsweide basisschool

"Je zult zien dat het een hele leuke groep is," had meester Roy van de Rozengaardsweide basisschool te Hengelo Gld. ons al verklapt. Hij had niets te veel gezegd. Net zoals de kinderen hadden ook wij al uitgekeken naar het moment dat wij weer met ons project aan de slag konden.

We vertellen over onze wereldreis van 1996 tot 2001 en over al die kinderen die in hun tekeningen over zichzelf vertelden. Aan het bord en de muur hangen tekeningen uit ruim 50 landen, waaronder drie uit Nederland. Eentje werd in 1995 door een leerling van de Julianaschool te Leerdam gemaakt en heeft ondertussen ruim 225.000 kilometer met ons meegereisd. Een ander werd 3 jaar later op de Montessorischool in Amsterdam getekend. Wij waren op dat moment onderweg in Zuid Afrika. De redactie van de Kinderpagina van NRC Handelsblad stuurde toen een hele doos vol naar ons toe.

Eerst bedenken we ons hoe de wereld er nu eigenlijk uitziet. "Ja hoor, er groeien best wel planten in de woestijn," is groep 8 van mening. Dat er ook een woestijn bestaat waar de kinderen nog nooit een regenboog hebben gezien hadden ze nooit gedacht en dat de mensen het daar niet het allerbelangrijkste vinden een dak op hun huis te hebben (omdat ze dat misschien nog niet kunnen betalen) is wel heel grappig. Al snel praten we over het grote Rusland en Siberië, waar we nu naartoe gaan. Hoe zal het er zijn in de winter?

Natuurlijk is het veel leuker om te praten dan om te tekenen. We hebben net onze speciale laarzen en pakken laten zien en komen erachter dat het in SiberiŽ 's winters zo koud kan worden dat het gevaarlijk is om even buiten in de bosjes te gaan plassen als je moet. Niet alleen kunnen er wolven en beren zitten, je plas zal ook bevriezen voordat hij de grond raakt. "Dat wordt dan een mooie glijbaan," merkt eentje uit de groep op. Het is bere-gezellig, bij de motoren legt Rob ook nog uit hoe het allemaal werkt en voor we het weten is de tijd op.

"Als jullie nu beloven dat jullie ze dinsdag klaar hebben praten we nu nog even verder," zeg ik terwijl ik meester Roy aankijk. Gelukkig stemt hij in en vandaag waren de tekeningen dan ook allemaal klaar. Dat is maar goed ook, want we hebben nu wel heel veel zin om te vertrekken.

 
Click for large image! Foto: Harrie Ligtvoet
Klik voor groter formaat

Tekeningen
Klik op een tekening om hem groter te zien.

Click for large image! Tara hoopt dat het hier straks ook gaat vriezen.

Click for large image! Marchien fietst in haar eigen straat.

Click for large image! Sharon tekende zichzelf met haar lievelingsdieren.

Click for large image! Zo ziet de kerk eruit, tekende Gerben.

Click for large image! Nikki kan niet alleen paarden tekenen, ze rijdt er ook op.

Click for large image! Stein laat zien hoe de kolen geoogst worden.

Click for large image! Maarten Jan vertelt over de zaagmolen.

Click for large image! Sanne tekende een mooie boerderij.

Click for large image! Dat Sinterklaas aangekomen is kun je op Bart's tekening zien.OneStat